PécsONE

„Nem csak kiszolgáljuk azokat, akik betérnek hozzánk. Vendégül látjuk őket!”

„Nem csak kiszolgáljuk azokat, akik betérnek hozzánk. Vendégül látjuk őket!”
Nagy a nyüzsgés, a kávézóban mindennek a helyén kell lennie. A szakmai gárda kínosan ügyel a legapróbb részletekre is, méregetik az itallapot, bűvölik a kávégépet. Ekkor érkezik meg Béndek Tamás, az I love Pécs Café tea és kávé specialistája. Nyugodtan ül le velem szembe, mégis látszik rajta az izgatottság. Nem az interjú feszélyezi, hanem a hely, hogy minden rendben menjen.

Mielőtt az I love Pécs Caféba jöttél, saját kávézót irányítottál. Sikeres vagy abban, amit csinálsz, elismernek a szakmádban. Mégis miért ülünk most itt, ha mindez igaz?

Így van! Az elmúlt két-három évben a saját vállalkozásommal foglalkoztam, Pécsen akkor kezdtem ismertebbé válni a kávés körökben. Időközben kétszeres Magyar bajnok lettem Coffee in good spirits kategóriában. De sajnos egy idő után a szakmaiságot, a „lényeget” háttérbe szorítva a cég ügyes-bajos dolgaival egyre többet kellett törődnöm. Ezért tavaly év végén a fejembe vettem, hogy ismét csak a hivatássommal szeretnék foglalkozni, kiváltam a cégből és tanácsadóként kezdtem el dolgozni. Így találtak meg az I love Pécs Café tulajdonosai azzal a kéréssel, hogy vállalnám-e a kávézó géppark, kávé- és teakínálat kialakítását, a leendő személyzet betanítását, és a kávézó szakmai „karbantartását”. Én pedig igent mondtam a kérésükre, mert nagy kihívást látok abban, hogy egy ilyen központi helyen lévő kávézóban mennyire fog beválni az a kínálat, amit még csak egy szűk fogyasztói réteg ismer. Hozzáteszem, nem szeretnék ráijeszteni senkire, természetesen klasszikus kávé- és teaitalok is szerepelnek a palettán.

Nem tudunk úgy végigmenni a városon, hogy útközben ne botlanánk bele egy kávézóba. A tematika nagyjából mindenhol egyezik - ha jobban tetszik, nincs új a nap alatt. Mégis miben különbözik az I love Pécs Café a többitől?


A kávé- és teakínálatunkat úgy alakítottam ki, hogy a városban, sőt akár az országban máshol ugyanez ne legyen elérhető. Erre utaltam az előbb, tényleg kíváncsi vagyok, hogy fogadják mindezt a vendégek. Ami az odafigyelést illeti, az ország legjobb pörkölői készítik elő a világos specialty kávéinkat filter és espresso profilra. Amikor pedig a prémium teánkról beszélek, akkor a Zhao Zhou-t értem alatta, ez világszinten is egy nagyon különleges felhozatalnak számít. Nem utolsó sorban, a városban nálunk található a legszélesebb matcha tea választék, mind alap tea, mind kevert italok formájában.
Melyek azok (az itallapon szereplő) kávék, amik tuti nem jönnek szembe velünk máshol?
Ilyen az általam már köztudatba hozott espresso limonádé kettő új variációja, a saját recept alapján készített Irish coffee és espresso yuzu tonik. Emellett az összes standard ital kicsit a saját stílusunkra lett formálva.


A szemléletmód sem utolsó. Mit képviselsz, ergo milyen értékeket képvisel általad az I love Pécs Café?


Amit mindig is szem előtt tartottam, hogy ne csak kiszolgáljuk azokat, aki betérnek hozzánk, hanem vendégül lássuk őket, hogy ne csak egy terméket adjunk számukra, hanem élményt. Viszont nagyon nehéz a mai piacon ezt az értéket megvalósítani, mert az emberek többségét fogyasztóvá alakítottuk és már egyre kevesebben értik mindkét oldalról, hogy miről kéne szólnia a vendéglátásnak. Fontosnak tartom, hogy ismerjünk mindent az alapanyagokról, amivel éppen dolgozunk és tiszteljük azokat.  Mindig is szerettem olyan eszközöket alkalmazni a munkám során, amiknek lelkük van. Ezért választottam egy olyan kávégépet, ami nem nyomógombokból és elektronikából áll, hanem egy új gyártású la Pavoni gép.  Erről azt érdemes tudni, hogy száz év alatt nem sokat változott a kialakítása… A kávés-teás szakmán belül mindig az egyediségre törekedtem és törekszem most is, ami jól  tükrözi, hogy éppen hol tartok és merre haladok. Tehát röviden ez lenne a szemléletem. Hogy alázattal, odafigyeléssel, a legjobb tudásunk szerint, a legjobb alapanyagokból mindig egy olyan italt készítsünk a vendégeinknek, amit élményként vihetnek tovább magukkal.
    
Nincsenek kétségeim a minőség felől, ugyanakkor nem szeretnék elvárásokat támasztani. Erős csapat élén állsz. Van taktikátok az ellen, hogy a minőség és az elvárás ne mosódjon össze?


A taktikánk annyi, hogy szeretnénk, ha a vendégeink nem elvárással, hanem a termékek miatt jönnének be hozzánk, és a szőrszálhasogató hibák keresése helyett élveznék a kikapcsolódást, a jó beszélgetéseket, egy új italt megkóstolását, vagy csak a szokásos elfogyasztását. Fontos, hogy mi azért megyünk be reggel dolgozni, hogy valami jót adhassunk tovább magunkból az embereknek és nem azért, hogy elteljen valahogy az a tizenkét óra.

Programajánló