PécsONE

Atya, fiú, Forma-1

A Forma-1 történetében idén másodszor fordul elő, hogy egy volt világbajnok fia is felér a csúcsra. Eddig csak Graham Hill (1962, 1968) fiának, Damonnak (1996) sikerült ez. Most Keke Rosberg (1982) utóda, Nico is elmondhatja magáról ugyanezt.

Ebből is látszik, az F1-es bajnoki cím nem olyan dolog, ami apáról fiúra száll. Sok egykori pilóta csemetéje próbálkozott apja nyomdokaiba lépni – az eredménylista eléggé vegyes. Kétségtelen, olyan is akadt, mint Gilles és Jacques Villeneuve (1997) esetében, ahol végül a fiú vitte többre, és ez máris elmondható Jos és Max Verstappenről is: a 19 éves Max máris többet ért el, mint a valaha csupán két dobogós helyet szerző apukája.

De vissza a bajnok-családokhoz.

Graham Hill az 1960-as évek abszolút sztárja volt, még a Flúgos futam című rajzfilm egyik figuráját is róla mintázták. Graham (1929) pályája még tipikus amatőr indulás volt: igazából evezni szeretett, jogosítványt is csak 24 évesen szerzett. De aztán alaposan belelendült, és az angol BRM csapattal lett először bajnok, majd hat évvel később a legendás Lotusszal. Mivel a legnehezebbnek tartott futamot, a Monacói Nagydíjat ötször megnyerte, egy idő után csak Mr. Monacónak hívták. 1975-ben vonult vissza, 176 nagydíjjal a háta mögött – és még abban az évben meghalt repülőgép-balesetben.

Fia, Damon akkor mindössze 15 éves volt. Apjára így emlékszik:

– Alig volt otthon, hiszen versenyről versenyre járt. Ha mégis, akkor is lefoglalták az ügyei.

Ezek után szinte csoda, hogy Damon is versenyzésre adta a fejét. A Forma-1-be azonban csak 32 évesen érkezett meg 1992-ben. A Williams az 1990-es évek legjobb autóit építette, hiszen akkor még

ott dolgozott Adrian Newey. Nigel Mansell (1992) és Alain Prost (1993) bajnoki címei után Senna jött volna, de halálos balesetet szenvedett. A nagy feladat Damon Hill vállára nehezedett. Elég jól állta a sarat, de akadt egy nála gyorsabb és eltökéltebb versenyző a mezőnyben, Michael Schumacher. A német 1994-ben és 1995-ben legyőzte Hillt, és Damon csak akkor tudott végre nyerni, amikor Schumi a Ferrarihoz szerződött. 1996 lett tehát az az év, amikor egy fiú apja után bajnok lett.

A másik család nagy öregje, Keke Rosberg egészen különös körülmények között lett bajnok. Gyenge csapatoknál muzsikált, de a Williams (már megint!) felkarolta. 1982-ben teljes káosszá vált a bajnokság: a 15 versenyt 11 különböző pilóta nyerte meg, senkinek sem volt kettőnél több győzelme. Villeneuve és Paletti meghalt, Pironi megnyomorodott. Rosberg a szívómotoros Williams-Forddal a turbók ellenében, nem nagyon tehetett mást, mint hogy szorgosan gyűjtögette a pontokat. Végül a Svájci Nagydíjon nyernie is sikerült, majd az év végén a Las Vegas Nagydíjon egy 5. hely elég lett hozzá, hogy bajnokká koronázzák.

Hozzá képest a fia, a 31 éves Nico, aki már 2010 óta nyomja a Mercedesszel, rég rászolgált a bajnokságra, hiszen több mint 20 győzelme van. Eddig meggyűlt a baja csapattársával, Lewis Hamiltonnal, de 2016-ban tényleg úgy volt, ahogy évek óta ígérte: megmutatta!

Méhes Károly

Szerzőnk, Méhes Károly (Pécs, 1965) író, újságíró, Forma1-szakértő. Íróként eddig 21 könyvet jelentetett meg, Radnóti- és Déry-díjas szerző. Legutóbbi regénye a Néma galambok utcája. 2007-től alapítóként vezeti a Pécs Íróprogramot, aminek szervezésében eddig 58 külföldi író érkezett Pécsre. 1990-től Forma-1-es futamok tudósítója, e témában is számos könyve látott napvilágot, utoljára a Gilles Villeneuveről szóló angol nyelvű interjúkötete.

Ezeket olvasta már?