PécsONE

2018 – Az ígéretes év

Eljött az év vége, borvidékünkön lezajlott a 2018-as szüret. Kijelenthetjük, hogy az idei a kiemelkedő évjáratok közé tartozik, ahol nemcsak a korai érésű könnyed borokat adó fajták brillíroztak, hanem a kései érésű, koncentrált beltartalommal rendelkező, hosszú eltarthatóságú borokat adó szőlőfajták is. Ami pedig igazán nagyszerű hír, hogy csúcskategóriás vörösborok megjelenése is várható, bár ezek még hosszú út előtt állnak, míg a poharakba kerülnek, de érdemes türelemmel lennünk, mert óriási potenciál és minőség várható ezeknél a tételeknél.

2018 szélsőségektől mentes év volt, ahol a vegetációs időszak végig ideális volt a termés szempontjából. A borvidékünkön három héttel „gyorsabb” volt a természet a megszokottnál, vagyis augusztus közepére mindenhol sor került a korai érésű fajták szüretelésére.

Ezen fajtákból készült borokkal a termelők nagy része már piacra is lépett, és Márton napján tökéletes állapotú újborokat lehetett kóstolni, melyben a frissesség és kirobbanó gyümölcsösség mellett megfelelő beltartalom is párosult. Már ebből is tökéletesen következtetni lehetett, hogy borászati szempontból sem egy átlagos év az idei.

No, persze ehhez az is kellett, hogy a kései fajtáknak is kedvezzen az időjárás. A november első hetéig elhúzódó folyamatos 20 fok körüli csodálatos ősz alapot adott, hogy olyan évjáratunk legyen, mely méltán vonulhat be a borászat történelemkönyvébe. Bár azt mondják, hogy a 2017-es minden idők legjobb évjárata volt, talán az idei sem fog sokkal lemaradni mögötte, legalábbis én ebben bízom.

Néhány pécsi borász barátomat kérdeztem meg, milyennek tartják az idei évet, hogy alakulnak a borok a pincében.

Radó András, a Radó pince tulajdonosa szerint az idei év sokáig emlegetett lesz.

Az már most látszik, hogy a 2018-as évet még sokáig fogjuk emlegetni mint kiemelkedő évjáratot. Az izgalommentes vegetációs időszak általában kiváló évjáratot eredményez. Mondom ezt úgy, hogy idén háromszor kaptunk jeget. Azonban ezt leszámítva sem erős fertőzési nyomás, sem időjárási anomáliák nem jellemezték az idei évet. A jégverés okozta fertőzésveszélyt pedig sikerült „hatástalanítani”, így zömmel szép, egészséges termést szedhettünk le.

A nyári hónapokban a túlzásoktól mentes állandó meleg, valamint a nagyjából egyenletes eloszlású és elegendő csapadék gyors érést eredményezett. A nálunk megszokott nyár végi szüret kezdése előrecsúszott jó két héttel. Augusztus 15-re (ez volt idén az első szüreti napunk) a Zweigelt elérte azt az érettséget, ami egy könnyű, ropogós, friss rozéhoz szükséges, ami nálunk 17 magyar mustfokot jelent.

A többi fajtánál is hasonlóan alakult az érés. A chardonnay 19,5 mustfokot mutatott augusztus végén, a szüretelését 27-én kezdtük.

Szeptember elsején már következett is a zöld veltelini 18 mustfokkal. A cirfandlit idén több lépcsőben szüreteltük, egy részét korábbi időpontban szedtük szeptember 11-én, a frissebb savak és zamatok miatt, de a magasabb alkohol- és szárazanyag-tartalom elérése miatt kint tartott „késői” cirfandli szürete is megtörtént szeptember 22-én 21,5 mustfokkal.

Ezzel zártuk az idei szezont. A dátumokból is kiderül, hogy roppant sűrű szüretünk volt idén. „Normális” esetben (szinte sosincs az) jó két hónapig tart egy szüret nálunk, ehhez képest most öt hét alatt lezavartuk. Ez viszont kimagasló évjáratot eredményezett a könnyed fehér- és rozé borok esetén, de a nagy, hordózott prémium tételek is szépnek mutatkoznak.

Szabó Zoli hosszúhetényi borász szerint könnyű év volt az idei.

Növényvédelmi szempontból könnyebb éven vagyunk túl, átlagosnál valamivel nagyobb hozamokkal. A szeptember eleji nagy eső előtt megkezdődött a szüret nálunk. Ezután viszont komolyan visszaesett a szőlők mustfoka, így azokkal várni kellett.

A nagyobb meleg mellé rendre érkezett némi csapadék is, szerencsére jó eloszlásban, ami tökéletes volt a szőlőinknek.

Az idei boraink savtartalma analitikailag alacsonyak, de érzetre ideálisnak mutatkoznak. Az újboraink intenzíven zamatosak, hozzák az általam elvártakat.

Alkoholban, extraktban nálunk kevésbé gazdag borok várhatóak. Vélhetően gyorsabban piacra is kerülnek, viszont ami jó hír, hogy a tökéletes egyensúly és harmónia is hamarabb meg fog mutatkozni a fehér- és vörösboroknál egyaránt.

Wilhelm Dávid, a Belward pince borásza, tömören fogalmazta meg 2018-at: meleg év volt.

Nálunk az idei termésátlag a tavalyihoz képest, szőlőfajtáktól függően 10-30%-os emelkedést mutattak. Az egyik legnépszerűbb fajtánknál, az Irsai Olivérnél példátlanul sok szőlőfürt képződött a tőkéken, mely minden szempontból ideális nekünk.

A legtöbb szőlőnk jó minőséget termett, a szüret vége felé voltak kiemelkedő tételeink is.

A 2018-as évben borászati szempontból inkább a könnyedebb vagy közepes testű, alacsonyabb alkoholtartalmú, egy-két éven belüli fogyasztásra szánt könnyű reduktív fehérborok felé tolódik el a kínálat, ami egyáltalán nem okoz gondot a fogyasztóink körében, hiszen az elmúlt években a rozétrenddel párhuzamosan nagyon keresettek lettek ezek a tételek.

Andreas Ebner szigetvári borász borritkaságokat is nevelget a legjobb hordóiban, melyekkel – a tervei szerint – 2020 környékén lép piacra.

Területeinken a 2018-as évjárat jócskán megelőzte önmagát. Folyamatosan közel egy hónappal előrébb járt a vegetáció, mint egy megszokott átlagos évben.

Augusztus közepére már érettek voltak a szőlőink. A Borzongáshoz és a rozéhoz remek minőségű szőlőt szüreteltünk, melyekhez februárban már hozzá is juthatnak a vevőink.

A november elejéig kitartó nyárias meleg pedig olyan beltartalommal rendelkező borok készítését tette lehetővé, melyek a tavalyi, az évszázad évjáratának is nevezett 2017-es évben született nagyformátumú tételek méltó utódja lesz.

A Merlot 17-es alkoholtartalommal rendelkezik, mely borászati „unikum”-nak számít. Mindössze 4500 liter várható, terveink szerint 15–20 ezer forint közé lesz belőve a fogyasztói ára.

E tétellel 2020-ban lépünk piacra. Egyedi palackot és címkét kap, mely már az új marketingkoncepció része. A portfoliónkat három kategóriába pozícionáltuk. A gyors fogyasztásra szánt, egy-két éves könnyed borok fölött még két kategória is lesz. A csúcson a szuper prémium borkülönlegességek fognak megmutatkozni, a kettő között pedig a már megszokott Ebner-féle kiemelkedő vörös tételek, mint például a 7-es hordó és a Pinot Noir.

Óriási érdeklődéssel várom a boraink alakulását, és maximálisan meg vagyok elégedve az idei évjárattal.

Összefoglalva: remek évet zártunk. A megkezdett borvidék-népszerűsítő kampány, vagyis az országos elitbe való felzárkóztatási törekvéseink ezzel a nagyszerű évvel új lendületet kaphatnak. A régóta várt áttörés az elmúlt két évjárat alapján talán esélyesebb, mint bármikor az elmúlt időszakban.

Év végén jómagam is mindig „szummázok”.

Nekem ez az év a megújulás és egy új út kiszabásának az éve volt. A karrierem kétfelé vált, és a „szerelmem”, a gasztronómia mellé egy teljesen új kihívás csatlakozott. Nagyszerű dolgok történtek ezen az új úton.

Hálás vagyok mindazoknak, akik erre az útra segítettek, valamint azért, hogy erőn felül támogatnak.

Elsősorban a családomnak köszönöm a kitartást!

Köszönöm a körülöttem lévő jó embereknek, munkatársaimnak, főnökeimnek, hogy mellettem állnak, hogy az új utamon is olyan sikeres lehessek, mint amit a gasztronómia világában elértem az elmúlt években.

Nagyon szép ünnepet és sikerekben gazdag új évet kívánok minden kedves olvasómnak!

Mikes Márk

 

Ezeket olvasta már?